הנחיית הורים
parent training
מה זה הדרכה או הנחייה הורית? ולמה צריך את זה בכלל ?
הדרכה הורית או הנחיית הורים (parent training) היא התערבות פסיכו-חינוכית לשינוי דפוסים של הורות שמטרתה להנחות הורים להתמודד ולטפל בקשיי הילדים באמצעות לווי רגשי, ומתן תמיכה והכוונה לגבי הורות יעילה.
הדרכה הורית פותחה לראשונה ב-1960 על ידי פסיכולוגים לילדים אשר למדו על שיפור בהתנהגות לא רצויה של ילדים באמצעות שינוי ההתנהגות ההורית.
לאורך התפתחות הילד, טבעי כי הן הילד והן ההורים יתקלו בקשיים, באם זאת סביב קושי מסוים של הילד, או רצון של ההורה לקבל כלים נוספים בהתמודדות מולו. הדרכה הורית שואפת להקנות להורים כלים אשר יסייעו להם לשפר את התקשורת עם הילד שלהם. לרוב, הדרכה הורית משלבת שני היבטים. היבט ראשון קשור למיומנויות שההורים לומדים, לגבי האופן בו יוכלו להתמודד עם ילדם. לדוגמא, כאשר מדובר בילד הסובל מבעיות התנהגות, ההורים לומדים כיצד לעודד התנהגויות חיוביות ולהפחית התנהגויות שליליות, וכיצד להציב גבולות באופן אסרטיבי ועם זאת אמפתי. היבט שני קשור ללימוד ההורים אודות הקושי של ילדם, והאופן שבו הוא חווה את העולם.לדוג', כאשר מדובר בילד הלוקה ב ADHD, המטפל מספק להורים מידע אודות ההפרעה, ועוזר להם להבין יותר לעומק את פשר התגובות של הילד. לדוגמא, כיצד השכחנות שלעיתים מאפיינת את הילדים הללו, אינה תוצר של התרסה או חוסר אחריות, אלא של קשיי ארגון.
הדרכה הורית ניתנת ע"י אנשי מקצוע בתחום הטיפולי, היא קיימת בווריאציות המתאימות למגוון גילאי ילדים.
ההרכב האידיאלי של הדרכה הורית כולל זוג הורים ומטפל. במידה והדבר לא מתאפשר, מתבצע הטיפול מול הורה אחד.
תחילה נתמקד בניסוח מטרות, המתייחסות לקושי של הילד, או לקושי ההורה. לאחר מכן, ההורים מקבלים סיוע והכוונה להתמודד עם הקשיים במשפחה, ההדרכה ההורית מקנה כלים להתמודדות יעילה יותר עם הקשיים של הילד, מעניקה ליווי רגשי ותמיכה, ומסייעת להכיר ולהבין את הבעיה של ילדיהם.
ברבים מן המקרים ניתן לטפל בקשיים של הילדים באמצעות הדרכת ההורים בלבד, אך לעיתים נרצה לזמן גם את הילדים יחד עם ההורים כדי ללמוד ולהבין טוב יותר את הדינמיקה המשפחתית ולדייק את התאמת ההדרכה.